Подготовка на апартамент за Airbnb и Booking наем

preparing an apartment for Airbnb Bulgaria подготовка на апартамент за airbnb

При подготовка на апартамент за Airbnb и Booking наем има неща, на които трябва да обърнете внимание и да подготвите предварително, ако искате 5-звездни ревюта и постоянна посещаемост. Ето няколко съвета, които ще Ви бъдат много ценни при постигането на тази цел.

Ремонт

Жилище, което ще се отдава краткосрочно, трябва да е добре ремонтирано. Най-добрият вариант е да бъде след основен ремонт, за да бъде всичко ново. Старо жилище в немного добро състояние няма да се продава добре. След доста кратко време всичките му недостатъци ще бъдат отразени в ревютата, дори и да успеете добре да ги прикриете в началото.

Банята трябва да бъде или изцяло нова или сравнително нова. Задължително е да свети от чистота. Напълно разбираемо е, че някои гости са много претенциозни относно банята. Стените в помещенията трябва да бъдат скоро боядисани, без никакви следи по тях. Подът също трябва да бъде в много добро състояние. Ако е естествен, тип паркет или дюшеме, съветвам да се изцикли и лакира. Това променя облика на целия апартамент.

Дизайн

Когато започвате подготовка на апартамент за Airbnb и Booking, е добре да знаете, че апартаментите, които се продават добре в платформите за краткосрочни наеми, са с много изчистени и с минималистични дизайни. Махнете абсолютно всичко излишно, което няма да се ползва от гостите. Заложете на модерен външен вид. Скандинавски тип дизайни, например икеа или юск, се приемат много добре. Помислете как да добавите нещо, с което да направите своя апартамент оригинален и артистичен. Особено airbnb гостите обичат да нощуват в апартаменти, които предлагат индивидуалност и са артистични или различни с нещо. Това подобрява тяхно преживяване като цяло и са склонни да оставят дълги и обяснителни ревюта за това колко хубаво са си изкарали във вашето жилище. Домашният уют е също нещо, което е от изключителна важност. Гостите обичат да се чувстват като в дом. Това е една от причините да избират апартамент пред хотел. Направете жилището си оригинално, топло и уютно!

Обзавеждане и уреди при подготовка на апартамент за Airbnb и Booking

Обзавеждането също трябва да е ново или в много добро състояние без следи от употреба. Ако използвате стари уреди, рискувате да получите ниски оценки, най-вече от хигиенна гледна точка – колкото и да чистите старите уреди, те винаги ще изглеждат мръсни.

Спалня

В спалнята трябва да имате спалня с размер минимум 140 х 200 см, ако смятате да настанявате двама души. Ако сложите две отделни легла, тогава много от двойките няма да предпочетат вашето жилище. Но ще привлечете двама пътуващи, които не са двойка и нямат нищо против да спят в една стая. Според мен такива гости предпочитат и отделни стаи, освен отделни легла. Моят съвет е да ползвате спални, а не отделни легла.

Горните чаршафи е по-добре да бъдат отделни, т.е. всеки гост да има отделна завивка и възглавница. Подберете цветни чаршафи. Белите се поддържат много трудно и се налага да се сменят често. Подбирайки цветни чаршафи ще си спестите покривало на леглото, което гостите мачкат, цапат и е трудно за поддръжка. Ползвайте непромокаеми протектори за матрака, както и за възглавниците. Не купувайте много скъпи чаршафи. За кратки престои гостите не са толкова претенциозни. По възможност, спалнята да бъде така сложена, че да може да се обикаля от всички страни, да има контакти и от двете страни на леглото и нощни лампи. Доста хора обичат да четат, докато партньорът им спи. Почти всички зареждат телефоните си нощем, докато спят. Друго, от което имате нужда в спалнята, е гардероб. Няма нужда да е голям, повечето гости няма да го използват.

Щори или плътни пердета също е силно препоръчително. Много от гостите спят през деня и са чувствителни на светлина.

Кухня и всекидневна

Кухненският бокс няма нужда да бъде голям, но трябва да имате хладилник, мивка с топла вода, котлон, абсорбатор. Готварска печка не е задължително, но ако ще отдавате апартамента в някакъв момент дългосрочно, ще Ви трябва. Миялна при малките апартаменти не е необходима, заема място и почти не се използва. На мивката трябва да поддържате гъбичка, кърпа, сапун и препарат за чинии. Препоръчвам Ви да ползвате течни такива и да държите голямо количество в сервизния шкаф. Трябва да имате кана за вода. Кухнята трябва да разполага със сушилник за съдове, пълен комплект прибори, тиган, тава, дъска за рязане, чаши за вода, кафе и вино, сол, оцет, олио, черен пипер. Чай и кафе е препоръчително да имате, макар и евтини такива. Резервни може да поддържате в сервизния шкаф.

Трябва да имате висока маса за хранене и столове. Същата маса може да бъде използвана и за място за работа с лаптоп (т. нар. “Laptop space”).

Пералнята не е задължителна. Но ако я има може да привлечете гости, които са за дълъг престой или са по средата на дълго пътуване и имат нужда да ползват пералня.

Климатика не е задължителен, ако в апартамента не става горещo през лятото. Но е препоръчително да има. През зимата може да се използва и за отопление и да Ви спести сметки за отопление.

Ако нямате място за холна част, тя не е задължителна. Ако имате, разбира се, е голям плюс. Това, което е задължително да имате, е добър интернет и телевизия. Дори на почивка, хората остават вкъщи и гледат телевизия. Някои хора работят от вкъщи, затова се нуждаят от надежден интернет.

Сервизно помещение/шкаф

Много силно препоръчвам да имате сервизно помещение или поне един шкаф (или някакво отделение от шкаф), което да заключвате и да ползвате само Вие. Това е мястото където ще складирате чаршафи и кърпи, за да имате на разположение.  Също тук може да прибирате резервни сапуни, веро, гъбички, WC блокчета, брошури и други. Това ще бъде вашето малко складово помещение, в което ще имате всичко на разположение. Тук също може да събирате използвани чаршафи и кърпи, ако имате повече комплекти и примерно перете веднъж седмично. Това, разбира се, е въпрос на организация. Повечето препарати за почистване на под, плочки, прозорци и т.н. може да оставите или под мивката или в сервизния шкаф. Ако са под мивката на разположение на гостите, те ще могат също да ги ползват, ако им се наложи.

Други неща, които трябва да оставите на разположение на гостите, са малка метла или прахосмукачка и моп. Тях дръжте в банята, на терасата или където прецените в апартамента според мястото, с което разполагате. Понякога се случва гостите да разлеят или разсипят нещо. Повечето от тях ще си го почистят сами, ако сте им оставили с какво.

Съседите

Запознайте се със съседите си, ако все още не ги познавате, и им обяснете с какво смятате да се занимавате. Те рано или късно ще разберат. Във входа ще влизат нови и непознати хора по няколко пъти седмично. Може да имате съседи, които да са против краткосрочните наеми, да недоволстват и да Ви представят купища доводи за това как нямате право да отдавате жилището си по този начин. Имайте предвид, че тази дейност е напълно законна и единственото, което трябва да направите, е категоризация на място за настаняване на туристи в ОП Туризъм.

Настаняване на гости

Ако смятате да настанявате и изпращате лично гостите може да пропуснете тази секция.

Ако ще ползвате метод за самонастаняване на гости, трябва да предвидите и това, преди да стартирате. Вариантите са няколко: брава с пин код на апартамента, дистанционно отключване със сим карта, кутия за ключове.

При първия вариант ще трябва да предвидите такава брава или отделно табло и за входната врата. За това ще Ви трябва разрешение от съседите, като най-лесния начин да го получите е Вие да платите ремонта.

Вторият вариант е да отключвате чрез телефонно обаждане до сим карта, която отваря вратата. Този вариант Ви ангажира да стоите на линия, докато гостите се настанят. Плюсът е, че знаете, че гостите са се настанили, след като го направите ръчно.

Третият вариант е да монтирате кутия за ключове извън сградата, най-често преди входната врата, която обикновено се заключва. Гостът набира пин код, който е получил от вас, отваря кутията и взема ключове за входната врата на сградата и за вратата на апартамента Ви. Когато напуска, прави същото в обратен ред. Аз лично ползвам този метод за настаняване. Неудобното тук е, че понякога кутиите забиват и трябва да отидете на място да ги отворите. Но това се случва изключително рядко, ако изобщо се случи някога, така че не се притеснявайте.

Снимки

При подготовка на апартамент за Airbnb и Booking е задължително снимките на апартамента Ви да бъдат направени от професионален фотограф. Такъв специалист разполага с необходимата техника и познания за снимане конкретно на жилища, което е доста специфична материя. В зависимост от големината на апартамента, цената за заснемане варира, но не е нещо, което Ви съветвам да си спестявате. Снимките са първото нещо, което потенциалният гост вижда, когато търси място за настаняване. Airbnb предлага заснемане от техен фотограф. Преди това беше безплатно, сега вече е платено, но цените са съвсем приемливи. Ако направите снимки с техен фотограф ще получите етикет “airbnb verified photo” на снимките си, което се вижда от гостите при разглеждане на имота Ви. Когато направите такива снимки, платформата на airnb ще Ви даде макар и минимална преднина в резултатите им за търсене. Имайте предвид, че тези снимки остават собственост на airbnb, въпреки, че сте си ги платили и Вие нямате право да ги ползвате никъде другаде.

Тук може да прочетете повече информация как да снимате апартамент за Airbnb и Booking.

 

 
Свързани публикации

Airbnb започва автоматично да събира туристически такси в Италия, съгласно новия закон за бюджета, приет в началото на 2024 година.

Когато гостите пътуват…


Прочети повече

Нова категория представи Airbnb преди часове. В платформата вече има категория “Любимци на гостите” (Guest Favorites).
Airbnb вече предлага над 7 милиона…


Прочети повече

Платформи като Airbnb имат и не толкова позитивна страна. Наличието на твърде много апартаменти за краткосрочно отдаване под наем създава големи проблеми…


Прочети повече
Свържете се с нас

Свържете се с нас на +359885884188 или попълнете формата по-долу. Молим да предоставите възможно най-много информация за вашите обекти: локация, разпределение, капацитет. Ако листинга е действащ: линк, заетост, средна цена на нощувка.


  Съгласен съм с общите условия и политката за защита на личните данни на сайта. Виж най-долу.

  Търсене

  юни 2024

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

  юли 2024

  • П
  • В
  • С
  • Ч
  • П
  • С
  • Н
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  0 Adults
  0 Children
  Pets
  Size
  Price

  Compare listings

  Compare